Naturliga sätt att sätta igång förlossningen

Stimulering av bröstvårtorna

Du stimulerar bröstvårtorna genom att varsamt rulla dem mellan fingrarna eller genom att gnida dem. Teorin är att detta kan frisätta oxytocin, vilket i sin tur stimulerar värkarna och sätter igång förlossningen.

Fungerar det?

Det skulle mycket väl kunna fungera om du är redo för förlossningen. En analys av en studie som gjorts visade betydande resultat hos de kvinnor vars livmoderhals börjat tunnas ut och öppnas inför förlossningen. Hos 37% av de kvinnor som prövade satte förlossningen igång inom 72 timmar, jämfört med 6% av de kvinnor som inte prövade denna metod.

Hur gör man?

Tanken är att imitera bebisens sugrörelser, vilket innebär att du måste massera vårtgården och inte bara bröstvårtorna.

Lägg handflatan över vårtgården och massera runt med varsamt, fast tryck. Du kan behöva göra detta en ganska lång stund.

Stimulera brösten i totalt en timme, tre gånger om dagen, 15 minuter på varje bröst och byt sedan.

 

Sex

Det finns tre sätt som sex kan påskynda förlossningen: Dels kan orgasm stimulera livmodern. Kärleksakten kan också stimulera frisättning av oxytocin, vilket kan sätta igång sammandragningar. Dessutom innehåller sädesvätska mycket prostaglandiner, vilket kan hjälpa livmoderhalsen "mogna" och mjukna inför att tunnas ut och öppnas.

Fungerar det?

Det finns inte mycket stöd för att det fungerar. Alla utom en av de små studier som gjorts pekar mot att sex varken gör att livmoderhalsen mjuknar eller att förlossningen sätter igång fortare. Men det kan vara ett bra sätt att fördriva tiden på!

Ananas

Ananas innehåller mycket bromelain, vilket tros bidra till att livmoderhalsen mjuknar så att förlossningen sätter igång fortare.

Är det säkert?

Det finns inga bevis för eller emot detta. Varje ananas innehåller bara lite bromelain. Du skulle behöva äta sju hela ananasfrukter för att få effekt. Den mest sannolika sidoeffekten av detta är diarré.

Fungerar det?

Inom en del kulturer är man helt övertygad om att det fungerar, men det finns inte mycket forskning som föreslår att detta skulle vara fallet. Men att äta stora mängder ananas stimulerar tarmen och skulle därför, på samma sätt som ricinolja, kunna stimulera även livmodern.

Vilken sorts ananas bör jag äta?

Du bör välja färsk ananas, eftersom bromelainet bryts ned av tillagning och konservering.

 

Curry

Kryddstark mat nämns ibland som ett sätt att påskynda förlossningen. Det finns inga vetenskapliga bevis för detta, men det är möjligt att starka kryddor påverkar tarmen och därigenom även livmodern.

Är det säkert?

Kryddstark mat kan orsaka halsbränna och ge matsmältningsbesvär om du inte är van vid att äta det. Det kanske inte är rätt tillfälle att verkligen vara äventyrlig med maten!

Fungerar det?

Det finns inga bevis för eller emot, men många kvinnor svär på att det fungerar.

Är en sort bättre än någon annan?

Ät vad du vill! Om du inte känner för att laga mat, kan du gå på restaurang eller beställa hem.

Hallonbladste

Hallonblad kan tas som örtté eller i tablettform. Det finns inga vetenskapliga bevis för att det fungerar.

Är det säkert?

Det är viktigt att inte använda hallonblad förrän under graviditetens sista två månader. Det är därför att det kan stimulera livmodern.

Fungerar det?

Det finns inga bevis för att hallonblad kan sätta igång förlossningen. Men en studie har visat att det kan påskynda förlossningens andra skede (den aktiva fasen) och minska behovet av instrumentförlossning.

Hur gör jag?

Du kan börja förbereda livmoderns muskler genom att dricka en kopp örtté med hallonblad om dagen, eller ta en tablett. Bygg sedan upp gradvis till fyra koppar hallonbladsté eller fyra tabletter om dagen. Du kan dricka hallonbladsté under förlossningen också.

Promenader

Det är möjligt att promenader kan påskynda förlossningen. Trycket som bebisens huvud utövar på livmoderhalsen stimulerar frisättandet av oxytocin, vilket stimulerar sammandragningar. Att vara aktiv i upprätt ställning gör också att barnets huvud lättare tynger nedåt på livmoderhalsen.

Är det säkert?

Ja, men ta inte ut dig för mycket. Förlossningen är ett tungt arbete och det är onödigt att du tröttar ut dig för mycket innan det verkligen börjat.

Fungerar det?

Det finns inga bevis för att det fungerar. Om bebisen ännu inte fixerat huvudet i bäckenet kan promenader uppmuntra bebisen att lägga i sig i en bra position. Detta gör att förlossningen mer sannolikt sätter igång av sig själv.

Hur långt ska jag gå?

Lyssna på din egen kropp - det är förmodligen inte rätt tid att börja med power-walking, i synnerhet inte om du inte redan motionerat under graviditeten.

Källa: Babycenter

Kommentarer

Här kan du skriva till Zandra:

Vad heter du:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0