Känns skönt att födda i Jönköping

På Länssjukhuset Ryhov i Jönköping var det bara 3 procent av förstföderskorna som fick svåra bristningar.

– Tidigare såg vi att vi låg för högt och kände att vi ville göra något för de här kvinnorna eftersom svåra bristningar påverkar hur kvinnan upplever sitt hälsotillstånd efter förlossningen, säger Gunilla Sjöberg, barnmorska och vårdenhetschef på förlossningen på Länssjukhuset Ryhov.

Ryhov har satsat på att utbilda förlossningspersonalen i att hålla emot när kvinnan krystar. Sugklocka används sällan och med stor försiktighet i slutfasen av förlossningen. Det är också ovanligt att kvinnor klipps i underlivet, tidigare klipptes var tredje.

– Vi vet att vi ligger lågt i landet nu och det är bara att uppmana and­ra att ta frågan om bristningar på allvar och arbeta med den, säger Gunilla Sjöberg.

Danderyds sjukhus utanför Stockholm hör till förlossningsklinikerna med högre andel bristningar bland förstföderskorna. Chefsbarnmorskan Nicole Silverstolpe tror att det beror på att många av patienterna är äldre men också på att personalen har blivit bättre på att rapportera bristningar. I Danderyd är man imponerad av resultaten på Länssjukhuset Ryhov och personalen strävar efter lägre siffror.

Kommentarer

Här kan du skriva till Zandra:

Vad heter du:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Vad har du på hjärtat?:

Trackback
RSS 2.0